Selenstatus og Covid-19-patienter

I tilfælde af svær Covid-19-sygdom har patienter signifikant lavere koncentrationer af selen og selenoprotein P og signifikant højere niveauer af oxidativ stress. Det vil sige, at der er en mere intens dannelse af skadelige frie radikaler hos patienter med svær Covid-19-sygdom [Skesters 2022].

Illustration af Corona-virus og DNA-streng
En tilstrækkelig forsyning af selen, zink og D-vitamin er afgørende for resistens over for corona-virus og andre virusinfektioner. Her viser Skesters et al, at Covid-19-patienter har signifikant lavere niveauer af plasmaselen og selenoprotein P og signifikant højere niveauer af oxidativ stress.

Bemærk: Oxidativ stress er den biomedicinske betegnelse for en ubalance mellem skadelig fri radikalaktivitet og beskyttende antioxidantaktivitet. Selen er en nøglekomponent i de antioxidante selenoproteiner, såsom glutathionperoxidaserne og thioredoxinreduktaserne.

 

SELEN OG SELENOPROTEIN Ps ROLLE I COVID-19-SYGDOM

Forskere har undersøgt den rolle, som selen kan spille for at reducere sværhedsgraden og dødeligheden af Covid-19-infektioner. Undersøgelser har vist en tæt sammenhæng mellem lav selenstatus, Selenoprotein P-mangel, oxidativt stressniveau og forekomst, sværhedsgrad og prognose af Covid-19 [Skesters 2022].

 • Selenmangel er forbundet med et svækket immunrespons på vira og med den øgede virulens af nogle vira, herunder coronavirus.
 • Virale infektioner er forbundet med en øget produktion af reaktive oxygenarter (frie radikaler).
 • Oxidativ stress kan betragtes som en nøgleegenskab ved virusinfektioner.
 • Den produktion, som de frie radikaler kender som reaktive oxygenarter, kan forøge replikationen af vira.
SELENMANGEL, NEDSAT IMMUNFUNKTION OG HØJERE FOREkomst af COVID-19
 • Selen indbygges i 25 kendte selenoproteiner med forskellige biologiske funktioner i kroppen.
 • Et tilstrækkeligt selenindtag er vigtigt for immunsystemets funktioner og for antioxidantforsvarets funktioner
 • Selenoprotein P er et af de vigtigste selenoproteiner. Det er den primære transportør af selen i blodcirkulationen.
UNDERSØGELSE AF NIVEAUERNE AF SELEN, SELENOPROTEIN P OG OXIDATIV STRESS HOS COIVD-19-PATIENTER

Skesters et al undersøgte blodplasmaniveauerne af selen, selenoprotein P og malondialdehyd (en biomarkør for oxidativ stress) hos 40 akut syge Covid-19-patienter og hos 80 post-Covid-19-patienter.

Plasma selenniveauer
 • Data fra undersøgelsen viste, at selenindholdet i blodet hos patienter med post-Covid-19-infektion svarede til de lavere selenniveauer i blodet hos raske lettiske borgere, dvs. i området 84,6 mkg/l og 88,2 mkg/l.
 • Selenindholdet hos de akut syge Covid-19-patienter var derimod signifikant nedsat sammenlignet med post-Covid-19-patienter: 69,7 mkg/l.
 • Hos akut syge Covid-19-patienter, der blev behandlet på intensivafdelingen (i stedet for på almindelige hospitalsafdelinger), var plasmaselenniveauerne så lave som 59,3 mkg/l.

Bemærk: Der er noget, der tyder på, at plasma/serum selenniveauer under 70 mkg/l er tegn på selenmangel, plasma/serum selenniveauer under 100 mkg/l er suboptimale niveauer, og plasma/serumniveauer omkring 125 mkg/l er optimale for et godt helbred [Al-Mubarak 2021; Rayman 2020].

Plasma selenoprotein P niveauer
 • Data fra undersøgelsen viste, at indholdet af selenoprotein P i plasma var 4,5 mg/ml for de akutte patienter og i området fra 5,5 mg/ml til 6,8 mg/ml hos post-COVID-19-patienterne.
 • Forskning har vist, at selenoprotein P spiller en afgørende rolle i beskyttelse af nervevæv i perioder med højt oxidativ stress [Skesters 2022].
Plasma malondialdehyd-niveauer
 • Data fra undersøgelsen viste ekstremt høje niveauer af malondialdehyd – en biomarkør for oxidativ stress – i begge grupper af patienter, akut syge Covid-19-patienter og post-Covid-19-patienter.
 • I alle Covid-19-patientgrupper var plasmaniveauerne af malondialdehyd mange gange højere end niveauerne hos raske individer.
DISKUSSION AF RESULTATERne fra SELEN OG COVID-19-UNDERSØGELSEN

Skesters og forskerholdet karakteriserede undersøgelsesresultaterne som følger:

 • Plasmakoncentrationer af selen og selenoprotein P i de akut syge Covid-19-patienter var henholdsvis lave og ekstremt lave.
 • Plasma-selenkoncentrationer hos de akut syge Covid-19-patienter på intensivafdelingen var katastrofalt lave.
Map of USA
Chen et al lavede en undersøgelse, der sammenlignede det forholdsmæssige antal af Covid-19-dødsfald i USA med geokemiske koncentrationer af sporstoffet zink fra landsdel til landsdel. Deres analyse viste en signifikant omvendt sammenhæng mellem den regionale zinkkoncentration og dødsfald af COVID-19. De observerede en øget risiko for at dø som følge af COVID-19 i områder med den laveste koncentration af zink i landbrugsjorden.

Skesters og hans kolleger konkluderede, at det er meget vigtigt at opdage denne selen- og selenoproteinmangel hos Covid-19-patienter, især hos patienter i intensiv behandling. Mangel på selen og selenoprotein P er relateret til en generel antioxidant-mangel i immunsystemets processer i kroppen [Skesters 2022].

I en separat undersøgelse viste Chen et al, at et lavt indhold i jorden af sporstoffet zink også er forbundet med en øget risiko for at dø som følge af Covid-19-infektion [Chen 2022].

KONKLUSION: SELEN OG COVID-19-INFEKTIONER

Skesters et al konkluderer, at der er behov for organiske selenpræparater og naturlige antioxidanter, der kan bruges som supplerende terapi til forebyggelse og ved sygdom og rekonvelescens [Skesters 2022].

I denne sammenhæng er det værd at bemærke, at Richie et al har vist, at tilskud med et selengær-præparat reducerede signifikant biomarkør-niveauer for oxidativ stress hos raske mænd, hvorimod tilskud med ren selenomethionin ikke gjorde. Deres resultater tyder på, at det er selenholdige forbindelser i selengærpræparater andet end end selenomethionin, der kan forklare faldet i oxidativ stress [Richie 2014].

Kilder

Al-Mubarak AA, van der Meer P, Bomer N. Selenium, selenoproteins, and heart failure: current knowledge and future perspective. Curr Heart Fail Rep. 2021;18(3):122-131.

Chen Y, Ma ZF, Yu D. Geographical distribution of trace elements (selenium, zinc, iron, copper) and case fatality rate of COVID-19: a national analysis across conterminous USA. Environ Geochem Health (2022). https://doi.org/10.1007/s10653-022-01204-0.

Rayman MP. Selenium intake, status, and health: a complex relationship. Hormones (Athens). 2020 Mar;19(1):9-14.

Richie JP Jr, Das A, Calcagnotto AM, et al. Comparative effects of two different forms of selenium on oxidative stress biomarkers in healthy men: a randomized clinical trial. Cancer Prev Res (Phila). 2014;7(8):796-804.

Skesters A, Kustovs D, Lece A, Moreino E, Petrosina E, Rainsford KD. Selenium, selenoprotein P, and oxidative stress levels in SARS-CoV-2 patients during illness and recovery. Inflammopharmacology. 2022 Feb 14:1–5.

Informationerne i denne artikel er ikke ment som lægehjælp og bør ikke fortolkes som sådan.

Leave a Reply