Selen kan nedsætte risikoen for hjertesygdom og visse kræftformer

Nedsat risiko for hjertesygdom og nedsat risiko for nogle kræftformer. At øge det daglige indtag af selen blandt personer med lav selenstatus kan nedsætte risikoen for hjerte-karsygdomme og visse kræftformer. De tilgængelige data synes at vise, at de fleste voksne i de nordiske og baltiske lande, med undtagelse af voksne i Finland, har en lav selenindtagelse og dermed en lav selenstatus [Alexander & Olsen 2023].

Jan Alexander
Prof. Jan Alexander, MD, PhD, tilknyttet Norsk Folkesundheds-institut i Oslo, siger: Der er forskellige faktorer, der påvirker dødeligheden af hjerte-kar-sygdom og forekomst af kræft: Kost, livsstil, genetik, bl.a. virkningen af disse faktorer varierer mellem de nordiske lande.

Selen er et vigtigt sporstof. Den menneske-lige krop kan ikke danne det. Det skal komme fra kosten og kosttilskud. Selen er en vigtig bestanddel af selenoproteiner, der er afgørende for vores normale sundhed og fysiologiske funktion. Det er det grund-læggende budskab fra en vidensopsamling  om selen fra 2023 udført for de nordiske ernæringsanbefalinger 2023 [Alexander & Olsen 2023].

Selen er nødvendigt til dannelse og vedligeholdelse af de 25 kendte selenoproteiner. Disse selenoproteiner har adskillige biologiske funktioner i kroppen. Fremtrædende blandt disse biologiske funktioner er antioxidantaktivitet og regulering af skjoldbruskkirtelhormoner [Alexander & Olsen 2023].

selenindtag OG selenstatus

Indholdet af selen i fødevarer varierer af hvor lidt eller hvor meget selen, der findes i landbrugsjorden. Følgelig er selenindholdet i afgrøder og frugter lavt i selenfattige områder i verden. I de fleste af de nordiske og baltiske lande er selenindholdet i jorden ringe. Selenindtaget fra mad er lavt [Alexander & Olsen 2023].

Selenindtaget fra fødevarer i de nordiske og baltiske lande varierer fra 39 til 88 mkg/dag hos mænd og 22 til 68 mkg/dag hos kvinder [Alexander & Olsen 2023]. Mænd og kvinder i Finland har det højeste selenindtag. Forklaringen er, at Finland har tilsat selen til kunstgødning [Alfthan 2015].

I Finland med sin selenberigede kunstgødning har indtaget af 88 mkg selen/dag hos mænd og 68 mkg selen/dag hos kvinder givet en gennemsnitlig selenkoncentration i plasma på 110 mkg/L [Alexander & Olsen 2023].

Larsen og kolleger har estimeret, at en selenindtagelse på 100 mkg/dag er nødvendig for at hæve og vedligeholde et selenindhold i serum i området 120-130 mkg/L [Larsen 2024].

Bemærk, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har fastlagt, at  det øvre tolerable niveau hos voksne skal være 255 mkg selen/dag [EFSA 2023].

SELENOPROTEIN P SOM BIOMARKØR for selenstatus

De tre mest almindeligt målte biomarkører for selenstatus er mængden af totalt selen, selenoprotein P og glutathionperoxidase 3 i plasma eller serum. De tre blodbiomarkører har vist en positiv sammenhæng. Forudsigelse af dødelighed hos brystkræftpatienter baseret på alle tre biomarkører gav et mere sandt resultat end forudsigelse baseret på tumorhistologisk grad, tumorstørrelse og antal involverede lymfeknuder [Demircan 2021].

I betragtning af selenoprotein P’s rolle i reguleringen og transporten af selen i kroppen og givet dets respons på selenindtagelse, betragtes koncentrationen af selenoprotein P målt i plasma eller serum som den mest informative biomarkør for selenstatus. Maksimal ekspression af selenoprotein P i plasma eller serum menes at forekomme på et niveau, der stemmer overens med plasma/serum selenkoncentrationer på 120-130 mkg/l [Larsen 2024]. Maksimal ekspression af selenoprotein P repræsenterer derfor en tilstrækkelig tilførsel af selen til alt væv og en mætning af den “regulerede kropspulje af selen” [Alexander & Olsen 2023].

Det vides ikke, om den maksimerede ekspression af selenoprotein P giver optimale sundhedsmæssige fordele. Hvad der imidlertid er blevet vist er, at plasma/serumniveauet af selen, under hvilket selenkoncentrationen er omvendt korreleret med risikoen for sygdom og dødelighed, er 100 mkg/l [Bomer 2020; al-Mubarak 2021, 2022].

LAV SELENSTATUS OG DEGENERATIV SYGDOMSRISIKO

Hos personer med lav selenstatus, men ikke hos selenrige personer, indikerer den tilgængelige kliniske dokumentation, at et øget selenindtag kan reducere risikoen for hjerte-karsygdom [Kuria 2021] og risikoen for visse kræftformer [Kuria 2020].

De fleste undersøgelser af effekten af selentilskud på helbredet er blevet udført hos personer med nok selen. Ikke overraskende viser disse undersøgelser ingen gavnlig effekt. Det skal man ikke forvente. Nogle undersøgelser af selentilskud, der er blevet udført hos personer med en lav selenstatus, har dog vist gavnlige sundhedsresultater [Alexander & Olsen 2023].

KONKLUSIONER: HJERTESYGDOM OG KRÆFT HOS PERSONER MED en LAV SELENINDTAGelse OG -STATUS

Der er behov for undersøgelser der kan afklare følgende spørgsmål:

  • I hvor høj grad afhænger det daglige behov for selen af kropsstørrelse? Hvor mange mikrogram selen pr. kilo kropsvægt er optimalt?
  • Hvilke former for selen opnår optimale serum/plasma selenkoncentrationer og forbedrede sundhedsresultater?
  • Hvad er de langsigtede resultater af selentilskud hos voksne med en selenstatus på mindre end 45 mkg/l? Mindre end 70 mkg/l? Mindre end 100 mkg/l?
Kilder

Alexander J, Olsen AK. Selenium – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023. Food Nutr Res. 2023 Dec 28;67.

Alfthan G, Eurola M, Ekholm P, Venalainen ER, Root T, Korkalainen K, et al. Effects of nationwide addition of selenium to fertilizers on foods, and animal and human health in Finland: from deficiency to optimal selenium status of the population. J Trace Elem Med Biol 2015; 31: 142–7.

Al-Mubarak AA, van der Meer P, Bomer N. Selenium, selenoproteins, and heart failure: current knowledge and future perspective. Curr Heart Fail Rep. 2021 Jun;18(3):122-131.

Al-Mubarak AA, Grote Beverborg N, Suthahar N, Gansevoort RT, Bakker SJL, Touw DJ, de Boer RA, van der Meer P, Bomer N. High selenium levels associate with reduced risk of mortality and new-onset heart failure: data from PREVEND. Eur J Heart Fail. 2022 Feb;24(2):299-307.

Bomer N, Grote Beverborg N, Hoes MF, Streng KW, Vermeer M, Dokter MM, IJmker J, Anker SD, Cleland JGF, Hillege HL, Lang CC, Ng LL, Samani NJ, Tromp J, van Veldhuisen DJ, Touw DJ, Voors AA, van der Meer P. Selenium and outcome in heart failure. Eur J Heart Fail. 2020 Aug;22(8):1415-1423.

Demircan K, Bengtsson Y, Sun Q, Brange A, Vallon-Christersson J, Rijntjes E, Malmberg M, Saal LH, Rydén L, Borg Å, Manjer J, Schomburg L. Serum selenium, selenoprotein P and glutathione peroxidase 3 as predictors of mortality and recurrence following breast cancer diagnosis: A multicentre cohort study. Redox Biol. 2021 Nov;47:102145.

EFSA Panel on Nutrition. Scientific opinion on the tolerable upper intake level for selenium. EFSA Journal. 2023; 21(1): 194.

Kuria A, Fang X, Li M, Han H, He J, Aaseth JO, Cao Y. Does dietary intake of selenium protect against cancer? A systematic review and meta-analysis of population-based prospective studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(4):684-694.

Kuria A, Tian H, Li M, Wang Y, Aaseth JO, Zang J, Cao Y. Selenium status in the body and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(21):3616-3625.

Larsen C, Winther KH, Cramon PK, Rasmussen ÅK, Feldt-Rasmusssen U, Knudsen NJ, Bjorner JB, Schomburg L, Demircan K, Chillon TS, Gram J, Hansen SG, Brandt F, Nygaard B, Watt T, Hegedus L, Bonnema SJ. Selenium supplementation and placebo are equally effective in improving quality of life in patients with hypothyroidism. Eur Thyroid J. 2024 Jan 1:ETJ-23-0175.

Informationerne i denne artikel er ikke ment som lægehjælp og bør ikke fortolkes som sådan.