Selen og Graves sygdom

Skjoldbruskkirtelsygdom. Hvilken rolle spiller mikronæringsstoffet selen for skjoldbruskkirtelsygdom? Skjoldbruskkirtlen er det organ i kroppen, der indeholder den største mængde selen pr. gram væv [Wang 2023]. Selv i tider med et lavt selenindtag i kosten har skjoldbruskkirtlen høj prioritet for tilførsel af selen i kroppen [Schomburg 2020].

Illustration af kroppens endokrine system
Skjoldbruskkirtlen er en del af det endokrine system. Det spiller en vigtig rolle i kroppens stofskifte. Det har høj prioritet for tilførslen af selen i kroppen.

Kostens selenindhold varierer betydeligt fra region til region i verden. Der er store forskelle i jordens indhold af selen og i de faktorer, der påvirker biotil-gængeligheden af selen til planter. Som en konsekvens heraf varierer personers plasma/serum selenstatus tilsvarende [Winther 2020]. Der er således rapporteret om udbredt suboptimal selen-status i hele Europa, Stor-britannien og Mellemøsten [Stoffaneller & Morse 2015].

Undersøgelser på mennesker viser en stærk sammenhæng mellem selenindtagelse og selenstatus på den ene side og skjoldbruskkirtelsygdom på den anden. Evidensen for den kliniske betydning af selen for skjold-bruskkirtelsygdom er dog stadig uklar; flere kliniske undersøgelser er nødvendige [Wang 2023].

PRIORITERet TILFØRsel AF SELEN TIL skjoldbruskkirtlen

Der er en prioriteret tilførsel af selen til skjoldbruskkirtlen, selv i tider med lavt selenindtag. Med dette i tankerne påpeger Schomburg [2020], at små forskelle i kostens selenindtag sandsynligvis ikke vil påvirke ekspressionen af selenoprotein i skjoldbruskkirtlens celler og -væv signifikant. Schomburg antager, at fordelen ved selentilskud ikke er direkte rettet mod skjoldbrusk-kirtlen.

I stedet er fordelen hos immunsystemet, som ikke får en prioriteret tilførsel af selen. I tider med selenmangel er immunsystemet ikke i stand til at udtrykke de selenoproteiner, der er nødvendige for en tilstrækkelig immunrespons overfor udfordringer som f.eks. infektion, chock, traumer, jodmangel, graviditet og andre stærke trusler. Ved selenmangel, siger Schomburg, bliver thyrocyt-lymfocyt-interaktionen forstyrret og suboptimal [Schomburg 2020].

SELEN OG GRAVES sygdom– GRaSS-undersøgelsen

Den 30. marts 2024 rapporterede vi om den kliniske forskning relateret til selentilskud og hypothyroidisme. Her gennemgår vi status for forskning i selentilskud og Graves sygdom.

I 2013 annoncerede Watt og kolleger undersøgelsesprotokollen for den randomiserede kontrollerede GRASS-undersøgelse af effektiviteten af selentilskud til patienter med Graves sygdom.

På det tidspunkt var forskernes mål at indskrive 492 patienter med Graves sygdom.  Forskerne ville tilfældigt tildele undersøgelsens deltagere til en aktiv behandlingsgruppe (to tabletter af 100 mkg selen én gang dagligt) eller til en placebo-gruppe (to identiske placebotabletter én gang dagligt) i 24 til 30 måneder [Watt 2013].

Som det primære undersøgelsesresultat ledte forskerne efter en nedsættelse af svigt af skjoldbruskkirtelmedicin efter 24-30 måneders selentilskud. De ønskede at vide, om selentilskud sammenlignet med placebobehandling kunne holde kjoldbruskkirtelværdierne hos patienter med Graves sygdom normale et år efter ophør af anti-thyreoideabehandling uden behov for yderligere anti-thyreoideabehandling. De ønskede at se, om selentilskuddet ville føre til hurtigere og længerevarende remission og til en forbedret livskvalitet hos patienter med Graves sygdom. Forsøgsresultaterne ville således være relevante for den daglige kliniske praksis [Watt 2013].

På nuværende tidspunkt forventer vi offentliggørelse af resultaterne af den kliniske GRASS-undersøgelse engang i 2025. Bemærk, at den meget lange undersøgelsesperiode er nødvendig. Typisk behandles patienter med Graves sygdom i 12 til 18 måneder med lægemidler mod skjoldbruskkirtlen. Derefter skal patienterne være i remission i et år efter at have stoppet anti-thyreoideamedicin [Watt 2013].

SELEn OG HYPERTYROIDISME – META-ANALYSE AF undersøgelser

Song og kolleger analyserede de samlede data fra syv undersøgelser, der inkluderede 209 patienter med Graves sygdom. I analysen øgede selentilskud signifikant serumselen- og selenoprotein-koncentrationer. [Sang 2023].

Forskerne fandt, at selentilskud kombineret med lægemidler mod skjoldbruskkirtlen var signifikant mere effektivt end placebo kombineret med lægemidler mod skjoldbruskkirtlen [Sang 2023]:

  • Reducerede niveauer af frit triiodothyronin (FT3) og frit thyroxin (FT4).
  • Reducerede niveauer af thyrotropinreceptorantistof (TRAb) og thyroidperoxidaseantistof (TPOAb)
KONKLUSION: SELEN OG GRAVES sygdom

Selen er et sporstof, der er afgørende for menneskers sundhed. I tider med et suboptimalt selenindtag i kosten vil tilskud højst sandsynligt gavne immunsystemets funktion mere end skjoldbruskkirtlens funktion [Schomburg 2020].

Forklaringen på, hvorfor lav selenstatus er forbundet med lidelser i skjoldbruskkirtlen, og hvorfor selentilskud styrker skjoldbruskkirtlens funktion, kan til dels være, at selenoproteiner spiller en antioxidant- og immunmodulerende rolle [Sang 2023; Schomburg 2020].

Hos patienter med Graves sygdom (hyperthyroidisme) kan selentilskud sammen med antithyreoideamedicin forbedre skjoldbruskkirtlens funktion betragteligt [Song 2023].

Noget klinisk evidens indikerer, at visse patienter med Graves sygdom eller Graves orbitopati vil reagere positivt på selentilskud [Schomburg 2020].

Kilder

Schomburg L. The other view: the trace element selenium as a micronutrient in thyroid disease, diabetes, and beyond. Hormones (Athens). 2020 Mar;19(1):15-24.

Song Q, Ji X, Xie Y. Effects of antioxidant supplementation on Graves’ Disease: A meta-analysis. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. 2023; Article ID 5587361.

Stoffaneller R, Morse NL. A review of dietary selenium intake and selenium status in Europe and the Middle East. Nutrients. 2015 Feb 27;7(3):1494-537.

Wang F, Li C, Li S, Cui L, Zhao J, Liao L. Selenium and thyroid diseases. Front Endocrinol (Lausanne). 2023 Mar 24;14:1133000.

Winther KH, Rayman MP, Bonnema SJ, Hegedüs L. Selenium in thyroid disorders – essential knowledge for clinicians. Nat Rev Endocrinol. 2020 Mar;16(3):165-176.

Informationerne i denne artikel er ikke ment som lægehjælp og bør ikke fortolkes som sådan.