Lav selenstatus og risikable graviditeter

Gravid kvinde
Lav serum-selenstatus (defineret som under 80 mikrogram pr. Liter) under graviditet er forbundet med en øget risiko for abort, præeklampsi (svanger-skabsforgiftning), for tidlig fødsel og andre bivirkninger.

En nylig oversigtsartikel præsenterer dokumentationen for, at lav selenstatus hos gravide kan være impliceret i følgende komplikationer [Duntas 2020]:

 • Abort
 • Præeklampsi
 • For tidlig fødsel
 • Væksthæmmet foster
 • For lavt stofskifte efter en graviditet og autoimmun thyroiditis

For at sikre et optimalt forløb af graviditeten anbefaler Dr. Leonidas Duntas, at lægerne tager en individualiseret tilgang og ordinerer en selenrig kost og selentilskud, der er skræddersyet til den gravide kvindes behov.

Hvorfor er tilstrækkeligt selen vigtigt for gravide kvinder?

Selen er et essentielt sporstof. Indtagelsen og dets niveau status i blodplasmaet kan variere betydeligt afhængigt af en række faktorer [Duntas 2020]:

 • Forskelle i kost og ernæring
 • Forskelle i jord- og plante-selenindhold
 • Etniske forskelle
 • Genetiske forskelle

Uden en selentest fra en blodprøve er det ikke muligt at vide, om kvinder, der planlægger en graviditet, har tilstrækkelig cirkulerende selen. Mayo Klinikken rapporterer, at den normale selenkoncentration i humant blodserum hos voksne i USA er 70 til 150 mikrogram pr. Liter med et befolkningsgennemsnit på 98 mikrogram pr. Liter.

I store dele af Europa, især Nordeuropa og Mellemøsten, vil serum-selenkoncentrationer være markant lavere [Stoffaneller & Morse 2015].

Selens biologiske funktioner

I humane celler findes selen normalt ikke i sin grundform. Dens primære biologiske funktioner udføres, når selen indbygges i den 21. aminosyre selenocystein, som derefter bliver en bestanddel af selenoproteiner. Disse selenoproteiner spiller en vigtig rolle i antioxidant-forsvarsmekanismer, i redox-regulering og i skjoldbruskkirtelhormon-stofskiftet [Duntas 2020].

Dr. Duntas oplister de vigtigste selenoproteiner:

 • Deiodinaser
 • Glutathionperoxidaser
 • Thioredoxin-reduktaser
 • Det selenocystein-indsættende bindingsprotein 2 (SECISBP2)
 • Selentransportproteinet (SELENOP)

Selenmangel er blevet knyttet til autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen.

 • Deiodinaser styrer omsætningen af skjoldbruskkirtelhormon. De regulerer omdannelsen af thyroxin (T4) til triiodothyronin (T3) [Duntas 2020].
 • Glutathionperoxidaser og thioredoxinreduktaser er involveret i skjoldbruskkirtelbeskyttelse i kraft af deres modulering af redoxaktiviteter [Duntas 2020].

Selen og risikable graviditeter

Eksisterende dokumentation indikerer, at selenmangel under graviditeten er forbundet med en række bivirkninger på både fosteret og moderen så vel som øgede biomarkører for oxidativ stress. Der er nu dokumentation for, at selenstilskud kan nedsætte forekomsten af bivirkninger og vil kunne mindske risikoen for komplikationer i form af autoimmun thyroiditis samt forhindre for lavt stofskifte efter graviditet. Der er dog stadig behov for at etablere en passende dosering og varighed af selentilskuddet [Duntas 2020].

Selen og abort

Dr. Duntas gennemgår dokumentationen for, at der er en sammenhæng mellem lavt selenindtag / niveau og risikoen for abort. Selv om en årsagssammenhæng ikke er endegyldigt påvist, anbefaler han, at læger overvejer selenstilskud på individuel basis i første trimester, især for kvinder, som bor i selenfattige egne og for kvinder, der vides at være i fare for abort [Duntas 2020].

Selen og præeklampsi

En metaanalyse fra 2015 af 13 observationsstudier med 1515 deltagere og 3 randomiserede kontrollerede forsøg med 439 deltagere har vist [Xu 2015]:

-Der er en omvendt sammenhæng mellem blodets selenindhold og risikoen for præeklampsi.
-Tilskud med selen reducerer forekomsten af præeklampsi signifikant.

Det vigtigste er at bestemme doseringen, starttidspunktet og varigheden af selenstilskud til gravide kvinder med risiko for præeklampsi [Xu 2015].

Selen og for tidlige fødsler

Dr. Duntas gennemgår dokumentationen for en sammenhæng mellem et lavt selenindtag / -niveau hos moderen og risikoen for at føde for tidligt. Lave serum-selenkoncentrationer hos moderen i den tidlige graviditet bør betragtes som en markør for en øget risiko for at få børn, der er for små i forhold til deres gestationsalder [Duntas 2020].

Selen og autoimmun thyreoiditis under eller efter graviditet

Dr. Duntas påpeger, at de nuværende retningslinjer for autoimmun thyroiditis (Hashimotos sygdom) ikke anbefaler tilskud af selen under graviditet; ikke desto mindre foreslår Dr. Duntas, at hos patienter med autoimmun thyroiditis, der er i høj risiko, og som har lave seleniveauer (defineret som mindre end 80 mikrogram pr. liter) tidligt i graviditeten, bør man overveje selentilskud [Duntas 2020].

Konklusioner: Selen og graviditet

Dr. Duntas gennemgår en række undersøgelser, der giver dokumentation for vigtigheden af et tilstrækkeligt seleniveau under graviditeten og som kommer til følgende konklusioner [Duntas 2020]:

Kilder

Duntas, L.H. Selenium and at-risk pregnancy: challenges and controversies. Thyroid Res 13, 16 (2020).

Stoffaneller R, Morse NL. A review of dietary selenium intake and selenium status in Europe and the Middle East. Nutrients. 2015 Feb 27;7(3):1494-537.

Xu M, Guo D, Gu H, Zhang L, Lv S. Selenium and Pre-eclampsia: a Systematic Review and Meta-analysis. Biol Trace Elem Res. 2016 Jun;171(2):283-292.

Informationerne i denne artikel er ikke ment som lægehjælp og bør ikke fortolkes som sådan.

Leave a Reply